ZIUA PORUMBULUI, A FLORII SOARELUI ȘI A SOIEI LA S.C.D.A PITEȘTI-ALBOTA-2020

 Evenimentul intitulat „ZIUA PORUMBULUI, A FLORII SOARELUI ȘI A SOIEI” se înscrie în seria manifestărilor științifice programate și organizate în cadrul unității noastre, în anul 2020.

 Convinși fiind de faptul că manifestările științifice reprezintă cea mai importantă pârghie de diseminare a rezultatelor din domeniul cercetării, ele se organizează în sprijinul fermierilor români și are drept scop, prezentarea rezultatelor experiențelor de cercetare atât la cultura porumbului, cât și la floarea-soarelui și soia, fermierii fiind cei ce beneficiază de rezultatele cercetărilor noastre.

 În câmp, expunem genetica și tehnologia românească, genetică ce cuprinde o gamă largă de soiuri, hibrizi și linii de ultimă generație, cât și material genetic străin, pentru a ne da seama de performanțele lor productive și calitative adaptate condițiilor pedo-climatice, în vederea comparării lor cu ce este cel mai nou în piață, a promovării celor cu rezultate care să ofere satisfacție fermierilor.

 Loturile demonstrative ale S.C.D.A Pitești cuprind în acest an agricol un număr de 27 de hibrizi de porumb, 4 de floarea-soarelui, 9 de soia, cu material genetic provenit de la I.N.C.D.A Fundulea, S.C.D.A Turda, S.C.D.A Suceava, precum și un număr de 23 hibrizi de floarea-soarelui și 9 hibrizi de porumb, cu material genetic străin.

 Asistăm la un an agricol complicat, cum puțini au fost în ultimele decenii, an marcat de o secetă prelungită și fenomene meteorologice deosebite (variații mari de temperatură zi-noapte, precipitații însoțite de căderi de grindină-28.06.2020) cu impact negativ asupra culturilor.

 Temperatura medie anuală a perioadei septembrie 2019-iulie 2020 a fost de 11,65°C, cu 1,92°C mai mult decât media multianuală, care este de 9,73°C.

 Cele mai mari abateri de la media multianuală au fost înregistrate în perioada septembrie-aprilie (septembrie cu abatere pozitivă de 2,15°C, octombrie cu 1,9°C, noiembrie cu 3,9°C, decembrie 2,7°C, ianuarie cu 1,3°C, februarie cu 4°C, martie cu 3,23°C, aprilie cu 0,88°C).

 Precipitațiile înregistrate în această perioadă în zona Pitești au însumat 405,3mm, cu un deficit de 218,1mm, comparativ cu media multianuală care este de 623,4mm, ceea ce face să încadrăm acest an în categoria anilor deosebit de secetoși, deficitul de apă din sol fiind la peste 1m adâncime.

 Efectele secetei prelungite și ale unui an foarte călduros, au avut un impact negativ atât asupra culturilor semănate în toamnă (grâu și triticale), cât și asupra culturilor de primăvară (ovăz, floarea-soarelui, porumb, soia).

 Precipitațiile înregistrate la sfârșitul lunii mai și în luna iunie (exceptând pe cele din 28.06.2020, când au fost însoțite și de căderi de grindină), au mai diminuat efectele secetei, fiind benefice în creșterea și dezvoltarea culturilor de primăvară.

 Chiar și în aceste condiții de stres hidric și arșiță, creațiile românești au avut un parcurs satisfăcător. Deși producțiile obținute în acest an se situează sub potențialul genetic al soiurilor și hibrizilor, sunt printre cele mai mari obținute în zonă, depășind creațiile străine.

 Cultivarea soiurilor și hibrizilor românești, aclimatizați pentru condițiile țării noastre, este o alternativă viabilă pentru obținerea unor producții stabile, calitative chiar și în condiții climatice extreme.

Documente ataşate